health-care iconMantelzorgactiviteiten

Misschien zorgt u voor een naaste, uw partner, vader of moeder, kind of ander familielid of vriend en bent u mantelzorger. Op deze pagina informeren wij u over activiteiten die er zijn voor mantelzorgers in onze gemeente.

Webinar “Een familiegesprek”

12 Maart 2024 organiseert mantelzorgondersteuning Roermond in samenwerking met mantelzorgondersteuners in Noord en Midden-Limburg een online bijeenkomst met het thema “Een familiegesprek”.

Voor wie bedoeld

Deze online bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor een naaste. De ziekte van een naaste binnen het gezin of de familie heeft gevolgen voor alle betrokkenen. U staat soms dag en nacht klaar voor uw naaste. Dat kan invloed hebben op de onderlinge relaties met andere gezins- of familieleden. Dat gebeurt als uw naaste een lichamelijke-, en/of psychische kwetsbaarheid heeft, maar ook als uw naaste een verslaving heeft. Om samen het hoofd te bieden aan allerlei moeilijkheden is open met elkaar in gesprek gaan belangrijk. Maar hoe doe je dit?

Wat kunt u verwachten van de online bijeenkomst “Een familiegesprek”?

Tijdens deze online bijeenkomst geeft Nathalie Vermeulen, adviseur bij MantelzorgNL, aan de hand van de familietool u praktische tips over:

  •  Hoe de gevolgen van de mantelzorgsituatie met het gezin of de familie te bespreken
  • Hoe onderling wensen en grenzen af te stemmen
  • Wat is een goed moment en welke vragen kun je elkaar stellen
  • Hoe daarna verder?

Er is ruimte voor onderlinge uitwisseling van vragen, tips en adviezen. Kijk voor meer informatie op de website mantelzorg.nl.

Wanneer?

Dinsdag 12 maart van 19:00 - 20:00 uur. Aanmelden kan via: mantelzorg@roermond.nl.

De toegang is gratis. Na aanmelding ontvangt u, voorafgaand aan de bijeenkomst een link om online via Microsoft Teams te kunnen deelnemen. 

Hulp bij belastingaangifte 2023 voor mantelzorgers

Je hebt tot 1 mei om je belastingaangifte voor 2023 te doen. Neem hier even de tijd voor. Want misschien kun je gebruik maken van aftrekposten. Of moet je veranderingen doorgeven voor bepaalde toeslagen.

Heb je hulp nodig bij de belastingaangifte? Kijk dan op mantelzorg.nl.

Bijeenkomst: wie vervangt de mantelzorger?

  • Wanneer: Donderdag 29 februari
  • Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur
  • Locatie: Congrescentrum Het Forum (Elmpterweg 50, 6042 KL Roermond)

Mantelzorgen. Dat doen veel inwoners van Roermond. Één op de drie inwoners van 16 jaar en ouder biedt hulp aan een naaste in de omgeving. 9.1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast, vooral wanneer de mantelzorg langdurig en intensief is. Tegelijkertijd zien we dat naast jonge mantelzorgers het aantal mantelzorgers vanaf 70 jaar en ouder toeneemt.

Maar wat als de mantelzorger zelf een operatie ondergaat of graag een dagje vrij wil om tijd te hebben voor sport of om eropuit te gaan? Wie vervangt dan de mantelzorger? Welke mogelijkheden zijn er in Roermond en zijn die voldoende? Mantelzorg.nl ging hierover in gesprek met mantelzorgers en professionals in Roermond.

Op 29 februari presenteert Aline Vos van Mantelzorg.nl de resultaten tijdens een bijeenkomst in Het Forum. De bijeenkomst is bedoeld voor mantelzorgers, professionals en andere geïnteresseerden. Ook wordt informatie gegeven over Mantelzorgtest, waar mantelzorgers lokale en landelijke informatie kunnen vinden over welke vormen van ondersteuning mogelijk zijn en waar ze die kunnen vinden.

Komt u ook? 

Aanmelden kan t/m 21 februari 2024 via mantelzorg@roermond.nl of telefonisch bij Elke Frenken (0615144575) of Jacqueline Engelen (0620171710). 
 

Ondersteuning voor mantelzorgers

Kijk voor informatie over de mogelijkheden voor ondersteuning van mantelzorgers op de pagina Mantelzorg in Roermond